TRYB JASNY/CIEMNY

Pierniczki prosto z Neapolu, czyli mostaccioli

   Chlubimy się naszymi pierniczkami bożonarodzeniowymi i bardzo je lubimy. W Neapolu podobne do pierniczków ciasteczka to mostaccioli. Z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy smakują doskonale. Można też zajadać je z gorącą czekoladą, wtedy będzie podwójnie czekoladowo, bo mostaccioli czekoladą są oblane. Do ciasta dodaje się przyprawę korzenną zwana w Neapolu pisto. Mostaccioli robi się szybko, można przygotować je w ostatniej chwili tuż przed świętami. Mamy przepis i na ciasteczka, i na przyprawę.


Mostaccioli

 Mostaccioli (można też spotkać nazwę mustacciuoli) piecze się na Boże Narodzenie. To aromatyczne, miękkie ciasteczka polane czekoladą. Podaje się je w Neapolu podczas bożonarodzeniowych uczt w towarzystwie innych ciasteczek, takich jak np. struffoli, susamielli czy roccocò. Zdaniem historyków kulinariów nazwa ciasteczek wywodzi się z łaciny, od słowa „mustaceum” (wąsy).   

 Przed wiekami Rzymianie przygotowywali słodkie placki z winogronowym moszczem i dodatkiem liści laurowych jako prezent pożegnalny dla odjeżdżających gości. Przepis na nie można znaleźć w traktacie Katona „O gospodarstwie rolnym”.  

  Pod nazwą „mostazoli” ciasteczka pojawiają się w pismach z późnego średniowiecza. Z biegiem czasu receptura ewoluowała. Gotowany moszcz z winogron zastąpił miód lub cukier. Mostaccioli, tak samo  jak pierniczki, można długo przechowywać i nie tracą nic na smaku, wręcz przeciwnie – zyskują. 

Przyprawy korzenne

Pisto

15 gramów cynamonu w proszku  

5 gramów czarnego pieprzu  

5 gramów gałki muszkatołowej – najlepsza i najbardziej aromatyczna będzie, jeśli zetrzemy orzech gałki  

2 g rozbitych w moździerzu goździków 

2 g  anyżu gwiaździstego 

2 g nasion kolendry 

 W moździerzu – najlepiej kamiennym – ucieramy starannie anyż, kolendrę i goździki.  Do roztartych przypraw w moździerzu dodajemy świeżo zmielony pieprz, utartą na drobnej tarce gałkę muszkatołową i cynamon.  Ucieramy starannie na proch.  I gotowe. Przed dodaniem do ciasta można pisto delikatnie podgrzać na patelni. Jeśli chcemy mieć więcej pisto, wtedy bierzemy więcej każdej z przypraw, zachowując odpowiednie proporcje.  

Przepis na ciasteczka 

Ciasteczka są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Z tej porcji wyjdzie ich ok. 30.   

Składniki:  

500 gramów mąki 

280 gramów cukru  

20 gramów gorzkiego kakao 

1 łyżeczka cynamonu 

10 gramów sody spożywczej 

150 ml wody 

50 ml soku pomarańczowego 

2 łyżeczki pisto 

500 gramów gorzkiej czekolady   

 Przygotowanie: 

 1. W misce mieszamy dokładnie składniki suche – mąkę, przyprawy, pisto, sodę, cukier, kakao   

 2. Do wymieszanych suchych składników dodajemy powoli wodę i sok pomarańczowy. Wyrabiamy do chwili, gdy uzyskamy ciasto gładkie i jednolite. Powinno być miękkie, ale nie lejące się. 

 3. Formujemy z ciasta gruby wałek, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej, by odpoczęło.  

 4. Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości ok. 1 cm. Wycinamy z niego romby o bokach ok. sześć, siedem centymetrów. 

 5. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie kładźmy ich zbyt blisko siebie, bo urosną.  

6. Mostaccioli pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni przez 12, 15 minut. Uważamy, by ciasteczek za bardzo nie spiec. Mają być miękkie. Gdy przestygną, smarujemy ciasteczka rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Beata Zatońska 

Wybrane dla Ciebie

Copyright © italianki